2024’e sayılı günler kaldı ve geçtiğimiz yılın gelişmeleri ışığında şimdiden gelecek yılın trendleri de konuşulmaya başlandı. Peki 2023 yılında teknoloji dünyasında neler oldu?
İşte 2023 yılında teknoloji dünyasında olanlar…
TWITTER GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ
Ünlü milyarder Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasından sonra, kullanıcılar adeta platformun eski günlerini özler oldu. 2023’e popüler sosyal medya platformu bir skandalla başladı ve milyonlarca kullanıcısının elektronik posta adresleri, internette yayınlandı.
Siber güvenlik firması Hudson Rock’un yöneticilerinden Alon Gal, bilgisayar korsanlarının milyonlarca Twitter kullanıcısına ait verileri ele geçirdiğini söyledi. Gal, ele geçirilen bilgiler arasında 200 milyondan fazla Twitter kullanıcısına ait elektronik posta adresinin de olduğunu belirtti.
Ardından ABD’deki 6 Ocak Kongre baskınının ikinci yıl dönümünde, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in hesabını tekrar kullanıma açtı. 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınının ikinci yılında Twitter’a geri dönen Flynn, baskının nedeni olan 2020’deki ABD başkanlık seçimlerinde hile iddialarının önde gelen destekçilerinden biri olarak biliniyordu. Bu aslında Musk’ın ilerleyen aylarda eleştirilerin hedefi olacak yeni kararlarının bir işaretiydi.
Musk, genel olarak Twitter’da yaptığı değişikliklerle eleştirilse de Taliban tarafından övüldü. Taliban, Twitter’ı satın alan Elon Musk’ı platformu yeniden harika bir hale getirdiği için överken bir yandan da ücretli mavi tik’lerden almaya başladı.
KRALİYET AİLESİ İLE BİLE KARŞI KARIŞYA KALDI
Şirket sadece dijital dünyasında değil, gerçek dünyada da kendini zor durumlar içinde buldu. Musk’ın ödemediği kiralar başına bela oldu ve Londra’daki genel merkezinin kirasını ödememekle suçlandı. Bu durum da aslında, şirketin yeni sahibi Elon Musk ile İngiltere Kraliyet Ailesi’ni karşı karşıya getirdi.
Krallığın emlak portföyünü denetleyen Crown Estate, Yüksek Mahkeme’de sosyal medya devine karşı dava açtı. Crown Estate sözcüsü, anlaşmazlığın Twitter’ın West End genel merkeziyle ilgili olduğunu söyledi.
TÜRKİYE’DEKİ ERİŞİM ENGELİ TÜM DÜNYADA KONUŞULDU
Sosyal medya platformunun, inanların olağanüstü durumlarda daha çok haberleşmek, bilgi alışverişinde bulunmak için kurulduğu düşünüldüğünde 6 Şubat depremleri sırasında uygulanan erişim yasağı Türkiye’de öfkeyle karşılanırken, tüm dünyada haber oldu.
Yaşanan depremlerden sonra Twitter ve bazı sosyal medya sitelerine erişim sınırlandırıldı. Gelen tepkiler üzerine 9,5 saat sonra bant daraltma uygulamasına son verildi.
MUSK, TÜM YETKİLERİNİ KULLANIYOR
Musk’ın, sadece platformun genel çalışma prensiplerini etkileyen kararlar almıyor. Sıkı bir Twitter kulanıcıs olan ünlü milyarder, paylaşımlarının daha fazla kişiye ulaşması için kolları sıvadı.
Her şey, Super Bowl etkinliği sırasında Joe Biden’ın bir tweet’inin, Musk’ın bir gönderisinden üç kat daha fazla görüntülenmesi ile başladı. Twitter CEO’su, tweet’lerinin daha geniş çapta görüntülenmesi için platformun algoritmasını yeniden yapılandırmak üzere yaklaşık 80 mühendisten oluşan bir ekip topladı.
37 milyon takipçisi olan başkanın tweet’i yaklaşık 29 milyon gösterim alırken, 128 milyon takipçisi olan Musk’ın benzer bir tweet’i 9,1 milyondan biraz fazla gösterim aldı.
TWITTER DEĞİL, X!
Ünlü milyarder, Twitter’ı adeta yeniden yapmaya çalışıyor ve platformun adını bile değiştiriyor. Musk, bir zamanlar sevimli kuş logosuyla dijital dünyada var olan platformun adını ve logosunu X olarak değiştirdi. Ancak ekim ayında Florida’da faaliyet gösteren ve adı X Social Media olan bir reklam ajansı Musk’a dava açtı. Söz konusu şirket, X Corp.’un haksız rekabet, ticari marka ve hizmet markası ihlali yaptığını iddia etti.
X Social Media, şikayetinde tescilli markası olan “X SOCIALMEDIA”yı 2016 yılından bu yana sürekli olarak kullandığını yazıyor.
Girişimci Jacob Malherbe tarafından 2015 yılında kurulan Florida merkezli şirket, marka bilinirliği oluşturmak ve tüketicilere ulaşmak için bugüne kadar 2 milyon doların üzerinde yatırım yaptığını belirtti ve X Corp’un yeniden markalanması ve ‘X’ işaretini kullanması ile bağlantılı olarak gelir kaybı yaşadığını iddia etti.
ŞOKE EDEN İDDİALAR
2023’ün en tartışmalı isimlerinden biri olan Fox News’den Tucker Carlson’a konuşan Musk, hükümetin platformdaki özel iletişimlere tam erişimi olduğunu öğrendiğinde ne kadar şoke olduğunu belirtti. Milyarder iş insanı, Carlson’a şirkete katılana kadar bu gerçeğin farkında olmadığını söylerken, devlet kurumlarının sosyal medyayı izlemedeki yetkinliği konusunda şaşkınlığa uğradığını anlattı:
“Devlet kurumlarının Twitter’da olup biten her şeye etkin bir şekilde tam erişim derecesi aklımı başımdan aldı. Farkında değildim.”
Musk’ın bu sözleri üzerine, Carlson’ın, “Bu, insanların DM’lerini de içeriyor mu?” sorusunu da “Evet” diye yanıtladı.
DEV İSİMLER X’İ TERK ETTİ
Sıra dışı açıklamalarıyla sık sık tepkilere hedef olan Musk’ın “antisemitist” olarak nitelenen çıkışı, sahibi olduğu X’e pahalıya mal oldu. Birçok dev şirket, halihazırda büyük gelir kaybı yaşayan X’le reklam anlaşmalarını bitirdi.
Musk’ın X’te “Yahudilerin beyazlardan nefret ettiği” yönündeki bir antisemitist komplo teorisini destekleyip “İşte asıl gerçek” notuyla yeniden paylaşması, Filistin-İsrail savaşı sürerken büyük tartışma yarattı. Birçok Yahudi haham şirketlere X’e reklam vermeyi durdurma çağrısı yaparken Beyaz Saray da Musk’ın paylaşımını “tiksindirici” olarak niteledi.
Elon Musk ise şirketine saldırı olduğunu savunarak Media Matters ve diğer medya takip kurumlarına dava açacağını söyledi.
Tartışma büyürken teknoloji devleri Apple ve IBM, Elon Musk’ın sahibi olduğu X’e reklam vermeyi durdurma kararı aldı. Disney de artık X’e reklam vermeyeceğini açıkladı.
TEKNOLOJİ LİDERLERİYDİLER KAFES DÖVÜŞÇÜSÜ OLDULAR
Bu yıl teknoloji dünyasında sadece platformlardaki çeşitli değişimler, yeni keşifler konuşulmadı, aynı zamanda pek çok kişinin şaşkınlıkla izlediği ilginç bir tartışma da dikkat çekti. İki teknoloji lideri Mark Zuckerberg ve Elon Musk birbirlerine meydan okuyarak kafes dövüşünde kozlarını paylaşmak için restleştiler.
CASUS YAZILIM KRİZİ
İsrailli casus yazılım şirketi QuaDream’in geliştirdiği casus yazılımla, en az 10 ülkede gazetecilerin, muhalif figürlerin ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının telefonlarına sızıldığı ortaya çıktı. Toronto Üniversitesi’ne bağlı Citizen Lab’ın araştırma raporunda, söz konusu casus yazılımla dünyanın farklı yerlerindeki pek çok sivil toplum örgütü üyesinin iPhone marka telefonlarına sızıldığı belirtildi.
Citizen Lab’ın raporuna göre, QuaDream’in işlemcilerinin bulunduğu ve kullanıldığı ülkeler arasında Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Gana, İsrail, Meksika, Romanya, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Özbekistan var.
APPLE’DA ŞARJ DEĞİŞİKLİĞİ
Avrupa Birliği’nin en küçük ülkesinden Malta’dan bir politikacı dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olan Apple’a diz çöktürdü. Agius Saliba geçen yıl Avrupa Parlamentosu önünde yaptığı konuşmada Malta’daki evinden aldığı bir kutuya uzandı ve birbirine dolanmış kablo yığınını çıkardı, bir diğer elinde ise USB-C şarj cihazını tuttu. Saliba, herkesin aynı sorundan muzdarip olduğunu hatırlattı: “Bugün bu şarj cihazı yığınını sadece, bununla değiştiriyoruz. Bunlar artık geçmişte kaldı.”
Saliba, “Apple, ürünlerini pazarlamak ve ürünlerini iç pazarımızda satmak istiyorsa bizim kurallarımıza uymak zorunda. Apple’ın istediklerini yapmasına izin vermeyeceğim” demişti ve dediğini de yaptı. Apple, şarj cihazlarında değişikliğe gitmek zorunda kaldı.
Şirket, düzenlemenin yeniliği önleyeceğini ve şu anda yakında geçerliliğini yitirecek kablolara bağımlı olan bir milyardan fazla insan olduğunu belirtse de şirketin dünya çapındaki pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Greg Joswiak, “Açıkçası buna uymamız gerekecek. Başka çaremiz yok” dedi.
KOKU ALABİLEN ROBOT
Yapay zeka ve robotik buluşlara bir yenisi daha eklendi; bilim insanları koku alabilen robot geliştirdi. Robot, eklenen antenler ve yapay zeka sayesinde kokuları tanımlayabiliyor. Tel Aviv Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, bazı özel elektroniklerden 10.000 kat daha fazla hassasiyetle bazı kokuları tanımlayabilen bir robot yarattıklarını söyledi.
İNSANSI ROBOT YENİLENDİ
Boston Dynamics’in geliştirdiği Atlas isimli robot ise yeni hareket yetenekleriyle dikkat çekti. Atlas, artık nesneleri tutup fırlatabiliyor. Boston Dynamics, geliştirdiği Atlas robotunun parkuruna bazı eklemeler yaptı, böylece robotun yeni yetenekleri de ortaya çıktı.
ROBOTİK AMELİYATTA DEVRİM
İspanya’da ilk kez robotik ameliyat yöntemiyle bir hastaya akciğer nakli yapıldı. Barselona kentinde Vall d’Hebron Hastanesi’nde yapılan robotik ameliyata ilişkin ayrıntılar da basın toplantısında paylaşıldı.
META’DA MİLYON DOLARLIK ZARAR
Meta, Giphy’i sattı… 260 milyon dolar zarar etti. Facebook’un sahibi Meta, stok görüntü hizmeti Shutterstock’a ünlü gif arama motoru Giphy’i 53 milyon dolara sattı. Meta, Giphy’den 260 milyon dolardan fazla zarar etti.
GOOGLE’DA İNTİHAR ŞOKU
31 yaşındaki kıdemli bir yazılım mühendisi, Google’ın New York’taki ofis binasının 14. katından düşerek hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden mühendis, Bellevue Hastanesi’ne kaldırılsa da kurtarılmadı.
Google İletişim Müdürü Alex Joseph yaptığı açıklamada, “Çalışanlarımızdan birinin dahil olduğu bu trajik olaydan dolayı çok üzgünüz. Düşüncelerimiz ailesiyle birlikte ve mahremiyetlerine saygımızdan dolayı daha fazla yorum yapmıyoruz” dedi.
Daha önce de bir Google çalışanının, ofise yakın bir apartman dairesinde intihar ederek öldüğü bildirilmişti.
THREADS İLE MUSK’A MEYDAN OKUDU
Geçtiğimiz yıl Twitter’ı oldukça olaylı bir şekilde satın alan ve satın aldığından bu yana yaptığı değişikliklerle tepki toplayan Elon Musk’a Mark Zuckerberg’den iddialı bir hamle geldi. Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi platformların ana şirketi Meta’nın CEO’su olan Zuckerberg, Twitter’a rakip yeni bir uygulama üzerinde çalıştığını duyurmuştu.
Meta CEO’su Threads’i piyasaya sürdü ve nihayet merakla beklenen platform kullanıma açıldı. Zuckerberg’e göre, lansmanından sonraki ilk dört saat içinde beş milyondan fazla kişi, yedi saat içinde ise 10 milyon kullanıcı Threads’e kaydoldu.
OPENAI’DE DEPREM
Teknoloji dünyası, yapay zekâ alanının en tanınan isimlerinden biri olan ve ChatGPT’yi geliştiren OpenAI’nin CEO’su Sam Altman’ın şirketten kovulmasıyla sarsıldı.
Kararın ardından şirketten istifa kararları art arda geldi. Altman’ın dönmesi için çalışanlardan ynetime istifa tehditi savulurken sonunda ALtman şirkete geri döndü.
GÜNDEM
07 Ekim 2024SPOR
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024SPOR
07 Ekim 2024SPOR
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024